flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закінчився розгляд кримінального провадження відносно жителя Долинського району, який ножем покалічив власного батька

18 серпня 2017, 15:50

18 серпня 2017 року Долинським районним судом Івано-Франківської області під головуванням судді Лицура І.М. оголошено вирок у кримінальному провадженні відносно Ф., якого визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.121 КК України, тобто спричиненні умисного тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння.

Судом встановлено, що  14 березня 2017 року Ф. в будинку по місцю свого проживання в с.Шевченкове Долинського району Івано-Франківської області, разом  з товаришами розпивав спиртні напої. Коли близько 12.20 год. його перестарілий батько, 1944 року народження, повернувся з магазину додому, після чого між ними на побутовому грунті виникла сварка, в ході якої Ф., діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, наніс батькові, який в той час сидів на ліжку, ножем один удар в ділянку грудної клітки зліва, спричинивши йому тяжке тілесне ушкодження у вигляді проникаючої колото-різаної рани грудної клітки зліва з ушкодженням легені.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений Ф. своєї вини у вчиненні інкримінованого йому злочину не визнав, вказавши, що він батька не бив і ніж не застосовував та від подальших показань на підставі ст. 63 Конституції України відмовився, хоч під час досудового розслідування повністю визнавав свою вину, каявся у вчиненому, при відтворенні обстановки та обставин події в присутності свого адвоката повністю детально описав спосіб вчинення злочину.

Незважаючи на невизнання вини обвинуваченим Ф., його вина у вчиненні інкримінованого йому злочину доведена дослідженими в судовому засіданні доказами, показаннями потерпілого, який вказав, що син часто вживає спиртні напої та неодноразово застосовував фізичну силу щодо нього, а 14.03.2017 року вдарив в груди ножем. Також допитані свідки в судовому засіданні підтвердили, що їм відомо, зі слів потерпілого, про побиття Ф. свого батька.

Згідно вироку особу Ф. визнано винуватим у пред’явленому обвинуваченні та призначено покарання  у виді позбавлення волі на строк 6 (шість) років, зараховано Ф. в строк відбуття покарання термін його попереднього ув'язннення з 14.03.2017 року по 20.06.2017 року включно за правилами ч.5 ст. 72 КК України (в редакції Закону України № 838-VIII від 26.11.2015 року) з розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі, а з 21.06.2017 року по день набрання вироком законної сили - згідно ч.5 ст. 72 КК України (в редакції Закону України № 2046-VIII від 18.05.2017 року) з розрахунку один день попереднього ув'язнення за один день позбавлення волі. Запобіжний захід щодо обвинуваченого у вигляді тримання під вартою залишино без зміни до набрання вироком законної сили. Також судом повністю задоволено цивільний позов прокурора Долинського відділу Калуської місцевої прокуратури та стягнуто з обвинуваченого Ф. в дохід держави в особі фінансового управління Долинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області 19349,15 грн.,  а також 1430,65 грн. на користь держави відшкодування витрат, пов’язаних з наданням експертних послуг.

 

Пресс-служба