flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Добір нових суддів відбудеться не раніше весни 2024 року: які строки передбачає антикорупційна програма ДСА

06 квітня 2023, 09:38

Наказом від 3 квітня голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков затвердив у новій редакції план антикорупційних заходів у ДСА. Він має назву «Завдання і заходи з реалізації засад антикорупційної політики Державної судової адміністрації України». З нього випливає, що основні зміни у цифровізації судової гілки влади настануть вже у 2024-2025 роках.

Також план встановлює строки, коли ДСА має затвердити нормативи кадрового і фінансового забезпечення судів.

Це важливо з огляду на те, що саме від цих нормативів залежить те, у якій кількості визначать потребу в нових суддях для судової системи України. Тобто, теоретично новий добір суддів відбудеться не раніше весни-літа 2024 року.

Нагадаємо, Уряд не так давно затвердив Державну антикорупційну програму, відповідно до якої всі органи мають звітувати щодо її виконання в своїй частині.

Нормативи кадрового і фінансового забезпечення судів – весна 2024 року

До березня 2024 року

Заплановане розроблення проектів нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів. Відповідно програми у березні 2024 ці проекти просто мають бути оприлюднені.

У квітні 2024 року

Проведення консультацій щодо проектів нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів за участю Вищої ради правосуддя, ДСА, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів, суддів, неурядових організацій, міжнародних організацій, учасників проектів міжнародної технічної допомоги; отримання експертних висновків.

Суддівські досьє в електронній формі – весна 2024 року

Отже, до грудня 2023 року

Має бути розроблено програмного забезпечення та запровадження технічного устаткування, необхідні для забезпечення формування і ведення суддівського досьє (досьє кандидата на посаду судді) в електронній формі у Єдиній судовій

інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС)

Однак лише у березні 2024 року

Має бути підготовлено та затверджено положення, що визначає порядок функціонування підсистеми, у якій забезпечується формування і ведення суддівського досьє (досьє кандидата на посаду судді) в електронній формі у ЄСІТС (ДСА - співвиконавець).

В ці строки до Вищої ради правосуддя внесено подання про внесення відповідних змін до Положення про ЄСІТС.

Повноцінне електронне правосуддя (ЄСІТС) – початок 2025 року

До грудня 2023 року

Створення та впровадження системи електронного процесуального діловодства як частини Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

До червня 2024 року

ДСА заплановано розроблення та затвердження Положення про Єдину судову інформаційно- телекомунікаційну систему, яке визначає порядок функціонування та застосування усіх підсистем (модулів)

А до грудня 2024 року

Розроблення програмного забезпечення та запровадження технічного устаткування, необхідних для забезпечення реалізації повного функціоналу ЄСІТС, за участю визначених за результатами конкурентних та прозорих публічних закупівель постачальників/виконавців (у тому числі щодо розширення функціоналу ЄСІТС з урахуванням положень процесуального законодавства та щодо забезпечення судів засобами інформатизації (серверним, мережевим та комп’ютерним обладнанням, зокрема сканерами)

Отже, повноцінна робота ЄСІТС може початися лише у 2025 році.

Реєстр виконавчих документів

До серпня 2023 року

Заплановане упровадження Єдиного державного реєстру виконавчих документів з урахуванням архітектурних вимог для подальшого застосування технологій масивів даних.

Потім, через 6 місяців (тобто, приблизно у лютому 2024 року) – забезпечення обміну даними та технічної можливості взаємодії між Автоматизованою системою виконавчого провадження та Єдиним державним реєстром виконавчих документів

До грудня 2023

Впровадження Єдиного державного реєстру виконавчих документів як частини ЄСІТС.