flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Погонич зобов’язаний вжити заходів для безпечного перегону   тварин дорогами.

01 липня 2021, 11:12

     Судом 31 травня цього року  розглянуто матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності пастуха, який у порушенні підпункту 7.6. Правил дорожнього руху України, не забезпечив перегін та випасав тварин таким чином щоб вони не створювали небезпеки та перешкод іншим учасникам дорожнього руху, внаслідок чого корова раптово вибігла на проїжджу частину дороги, де у неї в’їхав  автомобіль марки «Нісан», через що автомобіль отримав механічні пошкодження.

     У судовому засіданні правопорушник вину визнав, у вчиненому розкаявся та пояснив що його корови були без припону, а відтак одна з них разом із телям різко вибігла на дорогу та в неї в’їхав автомобіль.

     Такі дії пастуха суд кваліфікував за ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки погонич переганяючи тварини дорогою не вжив заходів щоб вони не створювали небезпеку та перешкоди іншим учасникам дорожнього руху чим допустив порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортного засобу.

     Розділ 7 Правил дорожнього руху України встановлює вимоги до осіб, які керують гужовим транспортом, і погоничів тварин. Водночас пунктом 7.6. цих Правил встановлено, що  переганяти стадо тварин по дорозі дозволяється лише у світлу пору доби, при цьому залучається така кількість погоничів, щоб можна було направляти тварин якомога ближче до правого краю дороги і не створювати небезпеку та перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

     У судовій практиці такі справи нечасто трапляються, проте обов’язок суду якраз полягає у тому щоб  розібратися  хто спричинив дорожньо-транспортну пригоду, і, як наслідок, має відшкодувати завдані збитки.

     Сподіваємося, що пастухи будуть уважніше переганяти дорогами тварин щоб уберегти тварин, а також  не прийшлося відшкодовувати збитки, завдані автомобілям.

Пресслужба суду