flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Долинський районний суд ухвалив рішення у цивільній справі, щодо встановлення факту проживання однією сім'єю

21 червня 2017, 11:28

   16 червня 2017 року суддя Долинського районного суду Івано-Франківської області  Лицур І.М. розглянув цивільну справу за позовом особи К. до Міністерства оборони України, третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача: Долинський об’єднаний міський військовий комісаріат, про встановлення факту проживання однією сім’єю.

   Житель одного із сіл Долинського району звернувся до суду з метою встановлення факту проживання однією сім»єю із рідним братом для отримання в подальшому допомоги у зв»язку із загибеллю  під час виконання військового обов»язку.

   В обґрунтування своїх вимог, позивач посилався на те, що він з покійним братом фактично проживали разом, вели спільне домашнє господарство, були пов’язані спільним побутом, мали взаємні права та обов’язки, піклувалися один про одного, брат не був одружений та дітей не мав. Після смерті брата  він звернувся у Долинський об’єднаний міський військовий комісаріат для отримання одноразової допомоги в зв»язку із загибеллю брата під час виконання військового обов’язку. Однак, там йому було відмовлено у виплаті одноразової грошової допомоги в зв’язку зі  смертю брата з тих підстав, що вони не є членами сім’ї згідно Сімейного кодексу України.

   Представник Міністерства оборони України заперечив проти позовних вимог та просив в їх задоволенні відмовити за необґрунтованістю, пояснивши, що позивач з 2001 року по 2010 рік проживав в м.Долина Івано-Франківської області, а з потім в с.Рахиня Долинського району Івано-Франківської області, про що він сам ствердив в судовому засіданні. Також  позивач не навів жодних доказів, які б свідчили про те, що він та його брат були пов’язані спільним побутом та мали взаємні права та обов’язки. Крім того, у позивача є дружина та дитина, тому немає законних підстав вважати, що він є членом сім’ї загиблого брата.

   Під час розгляду даної справи, судом було встановлено, що позивач має дружину та дитину, тобто має повноцінну сім»ю, чого й він сам не заперечив в судовому засіданні.

Більше того, позивач вказав, що він з 2001 року винаймав квартиру в м.Долина, де проживав з сім»єю до 2010 року, після чого проживає з дружиною в с.Рахиня Долинського району.

   Допитаний в судовому засіданні свідок Б., який є братом позивача, підтвердив, що останній має дружину і сина, а також має квартиру в м.Долина, де тривалий час проживав.

   Таким чином, позивач не представив жодних доказів на підтвердження того, що між ним та братом виникли усталені відносини, пов»язані спільним побутом, а також доказів ведення ними спільного господарства й виникнення взаємних прав та обов»язків, прагнув встановлення факту проживання однією сім»єю.

   Суд, дослідивши та оцінивши здобуті й перевірені в судовому засіданні докази, заслухавши думку учасників судового засідання, допитавши заявлених свідків, вирішив відмовити у задоволенні позову.

   Рішення суду не набрало законної сили та може бути оскаржене до Апеляційного суду Івано-Франківської області протягом десяти днів з дня проголошення.  

 Прес-служба суду