flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закінчився розгляд кримінального провадження відносно жителя м.Долини, раніше двічі судимого, щодо вчинення ним зухвалих кримінальних правопорушень, одне із яких вчинено стосовно вчительки Долинської ЗОШ.

14 серпня 2017, 16:22

02 серпня 2017 року суддею Лицуром І.М. оголошено вирок у кримінальному провадженні відносно Ю., якого визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст. 296 та ч.2 ст.263 КК України, тобто у вчиненні хуліганських дій - грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та носінні ножа-кастета без передбаченого законом дозволу. Судом встановлено, що 03 травня 2017 року гр. Ю., проходячи поблизу міського озера, в траві побачив ніж-кастет. Цей ніж йому сподобався і він вирішив його привласнити, підняв, засунув за ремінь штанів та попрямував з ним до Проспекту Незалежності. Там на стежці, яка веде до школи № 7, він побачив гр. М., з якою раніше не був знайомий, та безпричинно, підбіг до неї і облив її фарбою фіолетового кольору, яку тримав у банці, що мав з собою. Потерпіла сильно кричала і на її крик збіглися будівельники, які по сусідству проводили роботи по утепленню будинку та затримали зловмисника. В подальшому, після затримання на місці події, Ю. було доставлено в Долинське ВП Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області. Під час транспортуваня, останній знаходився на задньому сидінні автомобіля та з метою уникнення кримінальної відповідальності, вийняв ніж-кастет з-за пояса штанів і поклав на заднє сидіння, де він був виявлений працівниками поліції.

Особливо зухвалим є те, що дане кримінальне правопорушення вчинене відносно вчительки Долинської ЗОШ, яка з обвинуваченим ніколи ніяких відносин не мала і навіть не була знайомою. Допитана в судовому засіданні потерпіла М. пояснила, що йдучи на роботу, побачила незнайомого чоловіка, який вже десь місяць тому підходив до неї і питав, чи її звати Олеся. Вона зрозуміла, що він має якійсь погані наміри і почала тікати, по дорозі впала та сильно кричала. На її крик підбігли хлопці-будівельники, які працювали неподалік  і затримали хулігана та викликали поліцію. Вона дуже злякалася, оскільки чула, як на неї лиється якась незнайома рідина і думала, що це кислота. В зв»язку з цим злочином вона пережила сильний стрес та моральні страждання., однак обвинувачений, станом на час розгляду справи, завдану шкоду їй не відшкодував.   

Згідно вироку особу Ю. визнано винуватим у пред’явленому обвинуваченні та призначено покарання за ч.1 ст.296 КК України у виді арешту на строк 2 місяці; за ч.2 ст.263 КК України у виді арешту на строк 3 місяці; згідно ч.1 ст.70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим обвинуваченому визначено остаточне покарання у виді арешту на строк 3 місяці та до набрання вироком законної сили обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою, взявши його під варту  в залі суду. Також судом повністю задоволено цивільний позов потерпілої та стягнуто з обвинуваченого відшкодування завданої злочином матеріальної шкоди в сумі 6303,00 грн. й 50000,00 моральної шкоди, а також 1855,50 грн. на користь держави відшкодування витрат, пов’язаних з наданням експертних послуг.

На даний вирок суду обвинувачений подав апеляційну скаргу до апеляційного суду Івано-Франківської області.