flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Долинський районний суд ухвалив рішення у цивільній справі щодо земельних спорів, які виникли на території Малотур»янської сільської ради

16 серпня 2017, 16:52

 

09 серпня 2017 року Долинський районний суд ( суддя Монташевич С.М.) ухвалив рішення у цивільній справі за  позовом Малотур»янської сільської ради до окремих мешканців села Мала Тур»я та інших населених пунктів району про визнання недійсними та скасування реєстрації державних актів на право власності на земельні ділянки, договору дарування земельної ділянки і договору купівлі-продажу земельної ділянки, а також за їхніми  зустрічними позовами  до  Малотур»янської сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку.

Малотур'янська сільська рада Долинського району Івано-Франківської області в особі сільського голови в липні 2015 року звернулася до Долинського районного суду Івано-Франківської області з позовом, в якому просила: поновити строк на звернення до суду; визнати недійсними державні акти на право приватної власності на землю, видані одному із жителів даного села та скасувати  їх реєстрацію; визнати недійсним та скасувати  реєстрацію  договору дарування земельної ділянки і договору купівлі-продажу земельної ділянки, які укладені на підставі оскаржуваних державних актів; стягнути з відповідачів понесені судові витрати.

         У свою чергу, особи, які набули право власності на землю на підставі цивільно-правового договору,  подали до суду зустрічні позови, в яких просили в задоволенні первісного позову відмовити та визнати за гр.Р. та гр.П. право власності на земельні ділянки, які знаходиться на території Малотур»янської сільської ради Долинського району Івано-Франківської обл. 

Суд, досліджуючи та перевіряючи всі докази в їх сукупності, частково задовольнив первісний позов, а саме вирішив: визнати недійсними державні акти на право власності на землю, видані на підставі рішень  Малотур»янської сільської ради від 30 грудня та 19 квітня 1994 року;  визнати недійсним та скасувати реєстрацію договору дарування земельної ділянки, укладеного між гр.Ю. та гр.П.

В задоволенні зустрічних позовних вимог відповідача П. до Малотур'янської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на земельні ділянки та відповідача Р. до Малотур'янської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на земельну ділянку судом відмовлено.

Під час розгляду даної цивільної справи судом було встановлено, що у відділі Держгеокадастру у Долинському районі містилася інформація про наявність на одну і ту ж земельну ділянку двох державних актів, виданих на ім’я одного із відповідачів по справі, при цьому оскаржувані державні акти були видані з порушенням норм чинного законодавства, оскільки сесія Малотур’янської сільської ради 30.12.1994 року не проводилася, а на сесії від 19.04.1994 року рішення про надання у власність Ю. земельної ділянки, площею 0,42 га, не приймалося. На даний час проводиться досудове розслідування за фактом підготовки та видачі завідомо неправдивих державних актів про право власності на земельні ділянки, що знаходяться на території Малотур'янської сільської ради.

Будучи присутніми на судових засіданнях, жителі с.Мала Тур»я проявляли  неабияку зацікавленість в результатах розгляду даної справи, так як протягом тривалого часу очікують на виділення їм земельних ділянок в даному населеному пункті. Натомість, земельна ділянка, на яку видані оскаржувані державні акти,  є  значного розміру (приблизно в сім раз більшою, ніж передбачено в плані забудови села).

Таким чином, неабияку увагу громадськості району привертають земельні спори, особливо ті, що стосуються земель на території Малотурянської сільської ради. Зокрема, Долинським районним судом вже розглянуто деякі позови про визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки на території даної сільської ради, а ще кілька з аналогічними позовними вимогами перебувають на розгляді суду.  

 

 Прес-служба суду