flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Долинському районному суді майже рік немає присяжних.

16 серпня 2017, 17:11

На сьогоднішній день склалась вкрай загрозлива ситуація із відправленням правосуддя в Долинському районному суді Івано-Франківської області за участю присяжних. Це зумовлено тим, що повноваження присяжних, затверджених рішенням Долинської районної ради Івано-Франківської області,  закінчились ще 27 серпня 2016 року.

         До закінчення повноважень присяжних ТУ ДСА України в області, як суб’єкт права на подання, звернулося до Долинської районної ради з проханням затвердити список присяжних для Долинського районного суду Івано-Франківської області в кількості 10 осіб із числа громадян, які постійно проживають на території Долинського району і дали згоду бути присяжними.

         Однак, рішення Долинською районною радою із цього приводу прийнято не було, в зв’язку з чим територіальне управління  ДСА  у  листопаді 2016 року, лютому та травні 2017 року на підставі ч.3 ст. 64 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» зверталось із відповідними поданнями до Івано-Франківської обласної ради для затвердження списку присяжних.

Зауважимо, що основними вимогами до осіб для призначення їх присяжними є досягнення тридцятирічного віку та постійне проживання на території Долинського району.

При цьому не включаються до списків присяжних громадяни, які

1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

2) мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;

3) мають незняту чи непогашену судимість;

4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;

5) особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

6) громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;

7) особи, які не володіють державною мовою.

Отже для розблокування роботи суду Івано-Франківська обласна рада повинна самостійно сформувати список присяжних та затвердити його на черговій сесії, як цього вимагає ЗУ «Про судоустрій і статус суддів».

         Проте обласною радою на сьогодні рішення про затвердження списку присяжних Долинського районного суду Івано-Франківської області не прийнято.

Це призвело до того, що Долинський районний суд Івано-Франківської області не  може провести розгляд деяких категорій справ, які розглядаються за обов’язковою участю присяжних, що ставить під загрозу виконання завдань цивільного судочинства, якими, зокрема, є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Слід звернути увагу, що в провадженні суду знаходяться справи про усиновлення  дітей громадянами іноземних держав, які в зв’язку з цим тривалий час перебувають на території України, несуть значні витрати на проживання і у яких збігає термін дії дозвільних документів та закінчується термін їх перебування на території України, що шкодить авторитету держави на міжнародному рівні.

В свою чергу Долинський районний суд Івано-Франківської області закликає жителів Долинського району Івано-Франківської області не бути байдужими та безпосередньо брати участь у здійсненні правосуддя, подавши свої кандидатури на присяжних шляхом безпосереднього звернення до Івано-Франківської обласної ради із заявою про включення до списку присяжних Долинського районного суду Івано-Франківської області.

Також разом із заявою необхідно подати:

– медичну довідку про відсутність хронічних психічних чи інших захворювань, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;

– довідку про відсутність судимості;

– згоду на обробку персональних даних;

- копію паспорта громадянина України. 

         Затвердження списку присяжних розблокує роботу суду та забезпечить своєчасний захист прав, свобод та інтереси фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, захист державних та суспільних інтересів.

 

Прес-служба суду.